MBCA is op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Lees hieronder het profiel van de voorzitter waar we naar op zoek zijn. 
Reacties uiterlijk voor 20 september 2020 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorzitter basketbal vereniging MBCA 

MBCA

Millennium Basketball Club Amstelveen (MBCA) is een vereniging met ruim 400 leden en speelt met 30 teams mee in de basketball competitie. De thuishal is de Goudsmithal aan de Sportlaan in Amstelveen. MBCA is in Amstelveen de enige basketbal vereniging voor de jeugd.

Doordat Amstelveen een grote expat community heeft trekt MBCA spelers van veel nationaliteiten. Leden komen daardoor ook uit landen waar basketbal veel meer gespeeld wordt dan in Nederland, waardoor er veel talent is bij de jeugdteams. Onze Basketbal’scool (6-12jr), de grootste van Nederland, biedt een laagdrempelige manier om in aanraking te komen met basketbal en eventueel later als lid in de vereniging opgenomen worden.

MBCA bestaat nu 20 jaar en heeft zich op de kaart gezet als een serieuze opleidingsclub met een goed georganiseerde fundament van breedtesport met daar bovenop een zich ontwikkelend topsport segment. Nationale kampioenschappen werden al meerdere malen gehaald met jeugdteams van jongens M12 en er wordt landelijk gespeeld in M12, M14, M16, M18, M22 en bij de senioren. 

MBCA is daarnaast een sterke dameslijn aan het opbouwen, V14 en V16 acteren op landelijk niveau.

In veel ons omringende landen is het veel minder gebruikelijk om als ouder en speler in de club ook vrijwillig taken op je te nemen. Het bemensen van alle rollen en functies, wat voor alle sportclubs meer en meer een uitdaging is, is voor MBCA zo mogelijk nog lastiger.

Visie MBCA

MBCA wil talenten stimuleren om het maximale uit zichzelf te halen en heeft de ambitie om met onze jeugdteams op het hoogste niveau te spelen. Onze senioren teams moeten vervolgens als laatste stap van hun ontwikkeling een goede aansluiting kunnen bieden.  De gedachte is dit te bereiken vanuit een stevig fundament van breedtesport waaruit spelers zich kunnen ontwikkelen en kunnen doorstromen naar de topsport. Dit wordt uitgevoerd door in alle leeftijdscategorieën een goede trainer/coaches aan te stellen en te werken met een speler-volgsysteem. Momenteel wordt gewerkt aan de opzet van een basketball academie om de ontwikkeling van het topsport segment te versterken en te versnellen. Grote uitdaging die MBCA  heeft is de verdere professionalisering van de organisatie zonder de basis van vrijwilligers te verliezen.

 

Functie 

MBCA zoekt een

enthousiaste, verbindende en besturende voorzitter

die de hele club, bestuur en commissieleden begeleidt om de ambities van MBCA waar te maken. We zoeken een voorzitter die goed is in het opstellen en uitvoeren van beleid en dit goed kan vertalen naar taken en acties voor de verschillende commissies binnen de club. Ook is de voorzitter degene die het beleid en de ambities van MBCA overdraagt en bespreekt met externe partijen zoals de gemeente Amstelveen, Amstelveen Sport en bovenal de NBB. De voorzitter verbindt vanuit beleid alle verschillende geledingen, commissies en bestuursleden binnen de club met elkaar door open, heldere en actieve communicatie.  De voorzitter houdt rust en overzicht maar ziet ook de mogelijkheid om kansen te benutten die passen in de ambities van Amstelveen als topsportstad. 

Taken:

 • In samenwerking met de daartoe bestaande commissies het opstellen, evalueren en uitvoeren van beleidsplannen.
 • Leidinggeven aan het 5-hoofdig bestuur van MBCA
 • Plannen en organiseren bestuursoverleg
 • Uitzetten en coördineren van acties intern en extern
 • Organiseren en uitvoeren ALV’s 
 • Woord voeren naar Gemeente Amstelveen, Amstelveen Sport en NBB
 • Het opstellen van een (middel)lange termijnvisie met de commissiehoofden en het bestuur. 

We zoeken een kandidaat met de volgende kenmerken:

 • Aantoonbare affiniteit met basketbal
 • Aantoonbare beroepsmatige ervaring in het opstellen en uitvoeren van beleid
 • Sterk in het communiceren van beleid en ambities, zowel schriftelijk als mondeling
 • Aantoonbare ervaring in bestuursfuncties van sportverenigingen (liefst basketbal)
 • Netwerk binnen Amstelveen en regio (ondernemers en gemeente) 
 • Goed in het stimuleren, enthousiasmeren en begeleiden van vrijwilligers in sportorganisaties
 • Kennis en ervaring in het veranderen van organisaties (of teams daar binnen) naar meer zelf verantwoordelijkheid en resultaat gerichtheid
 • Bereidheid om zich voor een periode van 3 jaar of langer in te zetten in de hier beschreven functie. 
 • Aantoonbare ervaring in het contact leggen en onderhouden met zowel vrijwilligers als professionals binnen en buiten de vereniging en zorgen dat alle partijen steeds beter met elkaar samenwerken.
 • Aantoonbare affiniteit met financiën bij (sport)verenigingen en/of non-profit organisaties

 

Functie voorwaarden 

De functie van voorzitter is een onbetaalde functie. Kosten die voor de functie gemaakt worden zijn in overleg met het bestuur te declareren. Het is mede aan de voorzitter en het bestuur om te bezien of in het kader van professionalisering van de club bestuursfuncties van MBCA betaalde functies moeten en kunnen worden. De verwachte inzet is in de huidige situatie gemiddeld 5 uur per week gedurende de maanden vanaf midden augustus t/m juni.

 

Procedure

Binnen MBCA is vanuit de verschillende geledingen een team samengesteld dat een intake gesprek voeren zal met potentiele kandidaten. Dit gesprek vindt plaats op basis van een schriftelijke motivatie die de kandidaat van te voren heeft verstuurd waarin ook zijn/haar ervaring en kennis is toegelicht. Een apart CV is niet noodzakelijk.  In het geval er meerdere geschikte kandidaten zijn, dan is het intake gesprek doorslaggevend voor de keuze. Over de keuze kan indien gewenst naderhand gecommuniceerd worden via de huidige voorzitter van MBCA. 

Reacties uiterlijk voor 20 september 2020 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Fysiotherapeute Lara Schiedon is elke maandagavond van 20:20 tot 21:10 in de Goudsmithal. Of maak een afspraak met haar voor een gratis consult

 

 

Archived Articles